Antreprenoriatul feminin: politici și stimulente pentru dezvoltare

Publicat la 20 May 2015, 16:05; 446 afişări

Experienţa, politicile de promovare şi importanţa dezvoltării antreprenoriatului feminin în sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii au fost principalele subiecte de discuţie în cadrul mesei rotunde “Rolul autorităţilor locale în dezvoltarea antreprenoriatului feminin”, organizate de Centrul Internaţional de Promovare a Femeilor în Bussines (ICAWB) în colaborare cu Ministerul Economiei.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Economiei, ICAWB, Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), Centrul Internaţional de Promovare a Femeilor în Bussines, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ong-uri.

La deschiderea evenimentului, Secretarul de Stat, Lilia Palii, a menţionat că în prezent, antreprenoriatul feminin din Republica Moldova are sufieciente perspective de dezoltare continuă: “Businessul feminin necesită mai multă atenţie şi susţinere, atât din partea statului cât şi a societăţii. Susţinem şi apreciem implicarea femeilor în activităţile de antreprenoriat, care are toate premisele să devină un important indicator al dezvoltării economice şi sociale”.

În context,  şefa Direcţiei politici de dezvoltare a întrepinderilor mici şi mijlocii şi comerţ, Valentina Veveriţă, a menţionat că pentru anul curent Ministerul Economiei a inclus în Planul de acţiuni al Strategiei de dezvoltare a IMM-urilor pentru 2015-2017 o nouă direcţie prioritară privind dezvoltarea antreprenoriatului feminin şi a instituit Consiliul de coordonare a dezvoltării antreprenoriatului feminin în Republica Moldova (prin Ordinul ministrului Economiei nr. 89 din 04.05.2015).

Pentru a spori dezvoltarea antreprenoriatului feminin în Republica Moldova, ODIMM a lansat, în decembrie 2013, Platforma femeilor antreprenoare, al carei scop este de a încuraja femeile să-şi dezvolte abilitățile personale și profesionale, să-şi promoveze produsele şi serviciile. Până în prezent ODIMM, în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene, BERD Moldova și alți parteneri, a organizat 4 evenimente cu participarea a cel puțin 600 de femei antreprenoare. 

Ponderea femeilor întreprinzătoare (manageri angajaţi şi co-proprietari ai afacerii) în numărul total de întreprinzători din Moldova constituie 27,5%. Numărul de bărbaţi întreprinzători este de 2,6 ori mai mare decât numărul femeilor. Evenimentul  a fost organizat în cadrul proiectului ”Antreprenoriatul feminin – motorul de creare de locuri de muncă în Europa de Sud-Est”.

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii