Discuţii publice privind transparenţa decizională în activitatea Parlamentului

Publicat la 20 Sep 2013, 15:21; 2367 afişări

Pe 19 septembrie 2013, în cadrul unei mese rotunde, Asociația pentru Democrație Participativă a prezentat Studiul „Transparenţa decizională în activitatea Parlamentului: prevederi legale, aplicabilitate şi aplicare”, care a fost elaborat în cadrul proiectului “Parlament şi Guvern deschis: consolidarea transparenţei decizionale prin participare publică” implementat de Asociaţia ADEPT cu suportul financiar al programului Matra Kap (Ambasada Regatului Ţărilor de Jos).


La eveniment au participat reprezentanţi ai comisiilor parlamentare permanente, şefi ai direcţiilor juridice ale autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile, donatori şi reprezentanţi ai mass-media.

Studiul a avut drept scop – cercetarea şi evaluarea practicilor aplicate de către Parlament în respectarea cadrului legal privind transparenţa în procesul decizional şi a fost axat pe evaluarea activităţii Legislativului în perioada 27 septembrie 2012 – 30 iunie 2013, astfel fiind temporar acoperită sesiunea de toamnă, 2012 şi sesiunea de primăvară, 2013 (pînă în 30 iunie 2013).

În cadrul prezentării, Mariana Kalughin, autoarea studiului, a concluzionat că „legile trebuie să fie bine şi fundamental elaborate, cu cheltuieli calculate şi acoperite, cu impact estimat în prealabil, axate asupra necesităţilor reale şi realizabile, consultate public şi benefice publicului, examinate minuţios de Parlament, dezbătute calitativ şi votate conştient”.

Prezentă la eveniment, Liliana Palihovici, Vicepreşedintele Parlamentului, a apreciat efortul depus în elaborarea studiului şi a comentat unele aspecte de procedură în activitatea comisiilor parlamentare şi a biroului permanent în scopul elucidării cât mai transparente a activităţii legislative. În acelaşi timp, oficialul a precizat că un asemenea studiu a fost elaborat pentru prima dată în Republica Moldova, iar concluziile şi recomandările formulate vor servi la îmbunătăţirea mijloacelor de participare a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor în organul legislativ.

Totodată, şeful direcţiei generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a declarat că în pofida faptului că unele recomandări prezentate în cadrul studiului deja sunt la etapa de realizare, totuşi, o serie de observaţii şi recomandări sunt binevenite şi pe parcurs vor fi implementate.

Versiunea completă a Studiului „Transparenţa decizională în activitatea Parlamentului: prevederi legale, aplicabilitate şi aplicare” poate fi descărcată pe pagina web http://www.e-democracy.md/td/

Asociaţia ADEPT
Tel: (373) 22 21-04-22
Email: adept@e-democracy.md
Web: http://e-democracy.md
Adresa: mun. Chişinău, str. Vasile Alecsandri 97, Republica Moldova
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii