Starea actuală a sistemului moldovenesc de sănătate indică asupra eficienței reduse a modalității de finanțare a acestuia. Cu siguranță trecerea la sistemul de asigurări obligatorii de sănătate (AOS) în Republica Moldova în 2004 a revitalizat sistemul de sănătate și a avut un impact pozitiv în primul rând asupra accesului la serviciile medicale a populației social-vulnerabile. Totodată, pe parcursul celor opt ani de implementare a AOS s-au conturat și unele deficiențe și au devenit clare necesitățile de adaptare a sistemului la noile evoluții economice.
Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP a organizat o masă rotundă pentru prezentarea studiului „Fezabilitatea liberalizării pieţii asigurărilor medicale obligatorii în Republica Moldova”. Necesitatea elaborării unui asemenea material analitic se datorează faptului că în prezent devin tot mai vizibile imperfecțiunile sistemului actual de asigurări obligatorii de sănătate (AOS), care nu au reușit să elimine astfel de probleme ca persistența plăților informale, ineficiența în cheltuirea fondurilor de sănătate, număr mare de persoane neasigurate, infrastructura învechită a sistemului de sănătate, transparență insuficientă în activitatea CNAM și deficiențe în procesul de management. Astfel, în ultimii ani apar tot mai multe discuții, și chiar presiuni, cu privire la parteneriatul public-privat (PPP) în sistemul de asigurări obligatorii de sănătate. Autorii acestui studiu, Ana Popa, director de programe EXPERT-GRUP şi Veaceslav Cernica, expert independent, și-au propus să evalueze fezabilitatea și balanța avantajelor - dezavantajelor deschiderii sectorului de AOS pentru companiile private și să identifice cel mai avantajos model pentru funcționarea de mai departe a sistemului, astfel încât beneficiile pentru populație să fie cât mai mari, iar riscurile cât mai mici.
Astfel, la masa rotundă au fost discutate condițiile ce trebuie respectate pentru liberalizarea pieții de asigurări medicale obligatorii în baza experienței câtorva state europene, nivelul de pregătire a sistemului național de asigurători privați de a prelua această funcție, precum și câteva modele alternative de organizare a sistemului de asigurare medicală propuse de autori.
La masa rotundă au fost prezenţi reprezentanţi ai companiilor de asigurări de sănătate private şi de stat, preşedinţii comisiilor parlamentare economie, buget şi finanţe şi protecţie socială, sănătate şi familie, reprezentanţi ai autorităţilor publice. Evenimentul a avut loc astăzi, 15 februarie, în sala de conferinţe a hotelului Jolly Alon, ora 14:00.
Prezentul eveniment a fost organizat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP în cadrul Programului Comun al Consiliului Europei și Delegației Comisiei Europene în Republica Moldova „Programul de Suport al Democrației”. Numai autorii sunt responsabili de metodologia, afirmațiile și concluziile din acest document, care nu coincid în mod neapărat cu opinia finanțatorilor.
Date de contact:
Viorica Plămădeală, Specialist în Comunicare şi Relaţii Publice
tel: +373 22 211599/e-mail: info@expert-grup.org
website: www.expert-grup.org / adresa: str. Columna 133, oficiul 1, Chişinău
Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din 26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.
La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.
Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.
Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.
Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.
Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.
3 | alerte trimise |
1843 | comunicate de presa |
97093 | evenimente |
97 | joburi |
55 | studii |