Fezabilitatea liberalizării pieții asigurărilor medicale obligatorii în Republica Moldova

Publicat la 16 Feb 2012, 10:17; 2288 afişări

Starea actuală a sistemului moldovenesc de sănătate indică asupra eficienței reduse a modalității de finanțare a acestuia. Cu siguranță trecerea la sistemul de asigurări obligatorii de sănătate (AOS) în Republica Moldova în 2004 a revitalizat sistemul de sănătate și a avut un impact pozitiv în primul rând asupra accesului la serviciile medicale a populației social-vulnerabile. Totodată, pe parcursul celor opt ani de implementare a AOS s-au conturat și unele deficiențe și au devenit clare necesitățile de adaptare a sistemului la noile evoluții economice.

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP a organizat o masă rotundă pentru prezentarea studiului „Fezabilitatea liberalizării pieţii asigurărilor medicale obligatorii în Republica Moldova”. Necesitatea elaborării unui asemenea material analitic se datorează faptului că în prezent devin tot mai vizibile imperfecțiunile sistemului actual de asigurări obligatorii de sănătate (AOS), care nu au reușit să elimine astfel de probleme ca persistența plăților informale, ineficiența în cheltuirea fondurilor de sănătate, număr mare de persoane neasigurate, infrastructura învechită a sistemului de sănătate, transparență insuficientă în activitatea CNAM și deficiențe în procesul de management. Astfel, în ultimii ani apar tot mai multe discuții, și chiar presiuni, cu privire la parteneriatul public-privat (PPP) în sistemul de asigurări obligatorii de sănătate. Autorii acestui studiu, Ana Popa, director de programe EXPERT-GRUP şi Veaceslav Cernica, expert independent, și-au propus să evalueze fezabilitatea și balanța avantajelor - dezavantajelor deschiderii sectorului de AOS pentru companiile private și să identifice cel mai avantajos model pentru funcționarea de mai departe a sistemului, astfel încât beneficiile pentru populație să fie cât mai mari, iar riscurile cât mai mici.

Astfel, la masa rotundă au fost discutate condițiile ce trebuie respectate pentru liberalizarea pieții de asigurări medicale obligatorii în baza experienței câtorva state europene, nivelul de pregătire a sistemului național de asigurători privați de a prelua această funcție, precum și câteva modele alternative de organizare a sistemului de asigurare medicală propuse de autori.
La masa rotundă au fost prezenţi reprezentanţi ai companiilor de asigurări de sănătate private şi de stat, preşedinţii comisiilor parlamentare economie, buget şi finanţe şi protecţie socială, sănătate şi familie, reprezentanţi ai autorităţilor publice. Evenimentul a avut loc astăzi, 15 februarie, în sala de conferinţe a hotelului Jolly Alon, ora 14:00.

Prezentul eveniment a fost organizat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP în cadrul Programului Comun al Consiliului Europei și Delegației Comisiei Europene în Republica Moldova „Programul de Suport al Democrației”. Numai autorii sunt responsabili de metodologia, afirmațiile și concluziile din acest document, care nu coincid în mod neapărat cu opinia finanțatorilor.

Date de contact:
Viorica Plămădeală, Specialist în Comunicare şi Relaţii Publice
tel: +373 22 211599/e-mail: info@expert-grup.org
website: www.expert-grup.org / adresa: str. Columna 133, oficiul 1, Chişinău

Expert-Grup
Tel: +373 22 929994
Email: info@expert-grup.org
Web: http://expert-grup.org
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii