Fracţiunea parlamentară a PSRM a înregistrat o moţiune simplă contra ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari

Publicat la 01 Jul 2016, 12:05; 1125 afişări
Fracţiunea parlamentară a PSRM a înregistrat o moţiune simplă contra ministrului Justiţiei, Vladimir Cebotari

Astăzi, fracţiunea PSRM în Parlamentul RM a înregistrat o moţiune simplă asupra activităţii Ministrului Justiţiei al Republicii Moldova, Vladimir Cebotari. Socialiştii afirmă că prin acţiunile sale, ministrul a adus prejudicii grave statului Republica Moldova.

În textul moţiunii este indicat că “activitatea Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova în ultimele cinci luni a fost compromisă de o serie de acţiuni ale conducerii, pe alocuri nechibzuite, dar în cele mai dese cazuri intenţionate şi conştiente, care au adus prejudicii grave atît statului Republica Moldova în sens material şi de imagine, cît şi societăţii întregi şi cetăţenilor în particular. Cu regret, aceste acţiuni continuă şi în prezent, iar prejudiciile se datorează în special lipsei profesionalismului şi luării unor decizii incorecte, uneori evident ilegale de către conducătorul acestui minister, domnul Vladimir Cebotari”.  

Potrivit socialiştilor, Cebotari nu şi-a respectat promisiunea de a-i trage la răspundere materială pe funcţionarii de stat, vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, făcînd acest lucru selectiv şi formal, doar pe unele dosare, în care prejudiciul cauzat statului a fost minim. 

„Vladimir Cebotari anunţa cu mult fast despre iniţierea unor acţiuni în regres împotriva funcţionarilor de stat vinovaţi de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. În primul rând, vom menţiona că, această acţiune a fost iniţiată în mod selectiv, nefiind înaintate pretenţii pe marginea tuturor dosarelor pierdute la CEDO, mai ales pe cauzele unde Republica Moldova a pierdut sume mari de bani. În acelaşi timp, deşi ministrul justiţiei şi-a asumat obligaţia de a transparentiza activitatea ministerului, instituţia a refuzat prezentarea unor informaţii publice legate de examinarea cauzelor la CEDO, fiind necesară intervenţia instanţelor de judecată şi a Curţii Constituţionale pentru a putea accede la informaţii,” se menţionează în moţiune. 

Fracţiunea PSRM susţine că deşi ministrul Justiţiei se pronunţă pentru oferirea unui rol mai activ judecătorului la examinarea cauzelor în instanţa de judecată, proiectele iniţiate de minister vizează limitarea acestui rol al judecătorului şi au drept scop intimidarea sistemului judecătoresc şi subordonarea lui  politică: „Ministrul Justiţiei este tentat să retragă o serie de drepturi ale instanţelor de judecată la examinarea cauzelor şi impunerea unor obligaţii nejustificate, excluzînd orice marjă de apreciere a instanţei. Este regretabilă participarea ministrului justiţiei, la acţiunea de ,,execuţie publică” a unor judecători, prin intermediul CSM. De altfel, această acţiune are drept scop de a intimida sistemul judecătoresc şi de a-l subordona politic”. 

În moţiunea simplă asupra activităţii ministrului Justiţiei, socialiştii  mai atenţionează că, persoana ministrului Cebotari este compromisă, inclusiv prin faptul că desfăşoară activităţi în paralel cu funcţia deţinută. Este vorba despre lansarea companiei aeriene „Fly One” imediat numirii sale în funcţie. De altfel, un fost membru al PD, Andrei Popov, a declarat public că, scopul lansării „Fly One” este falimentarea companiei de stat „Air Moldova”.

Amintim că socialiştii au depus moţiuni simple şi au chemat la raport în Parlament pe ministrul Educaţiei, ministrul Apărării şi cel al Finanţelor. Astăzi pe ordinea de zi a legislativului se află moţiunea simplă împotriva ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii