Guvernul va consolida dialogul social pentru eradicarea economiei informale

Publicat la 05 Jun 2015, 10:45; 479 afişări
Guvernul va consolida dialogul social pentru eradicarea economiei informale

Acesta şi alte subiecte au fost discutate astăzi, în cadrul şedinţei Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, prezidată de Prim-ministrul Chiril Gaburici.

În debutul şedinţei au fost audiate rapoartele Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor şi Confederaţiei Naţionale a Patronatului privind îndeplinirea prevederilor Planului de acţiuni pentru minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru” în anul 2014.

Potrivit raportorilor, acțiunile din Plan s-au axat pe fortificarea mecanismului de sancţionare pentru încălcarea legislaţiei privind retribuirea muncii și intensificarea controlului în scopul depistării evaziunilor şi contracarării fenomenului muncii nelegale. În acest sens, Guvernul majorează, anual, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real pe măsura creşterii însumate a indicelui preţului de consum şi a productivităţii muncii. În anul 2014, acesta a fost stabilit în mărime de 1650 lei pe lună, cu 17,8% mai mare decât în anul 2013. Începând cu 1 mai 2015, cuantumul minim constituie 1900 lei, în creştere cu 15,1% faţă de anul 2014. De asemenea, se întreprind măsuri pentru a încuraja achitarea salariilor prin intermediul cardurilor bancare şi utilizarea instrumentelor de plată fără numerar.

Partenerii sociali au menționat faptul că, în perioada raportată, cota economiei tenebre s-a redus. În acelaşi timp, ei au pledat pentru extinderea măsurilor de reducere a poverii fiscale, dar şi pentru aplicarea unor acțiuni de stimulare a activității legale a agenților economici, care ar face mai convenabilă legalizarea raporturilor între angajatori şi angajaţi 

În context, Prim-ministrul Chiril Gaburici a solicitat consolidarea eforturilor pentru eliminarea economiei tenebre și a salariului „în plic” și și-a exprimat sprijinul pentru elaborarea măsurilor eficiente în acest sens.

Un alt subiect, discutat în cadrul ședinței, s-a referit la oportunitatea modificării Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. Autorii iniţiativei au propus scutirea Inspectoratului de Stat al Muncii de obligativitatea de a anunţa agenţii economici despre controalele planificate cu cinci zile înainte (după cum prevede legislaţia în vigoare), pentru depistarea în flagrant a încălcărilor legislaţiei muncii. A fost menţionat faptul că Republica Moldova a acceptat prevederile convențiilor internaționale în acest sens. Totodată, unii membri ai Comisiei s-au pronunțat în favoarea amplificării măsurilor de profilaxie și de preîntâmpinare a încălcării legislației ce ține de securitatea muncii, fără a interveni în legislație. Astfel, membrii CNCNC au convenit ca Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei să convoace, în zilele următoare, o ședință tematică cu factorii interesați pentru a ajunge la un consens la subiectul respectiv.

De asemenea, la şedinţa de astăzi a CNCNC a fost agreat proiectul de modificare a Convenţiei colective (nivel naţional) privind ,,Timpul de muncă şi timpul de odihnă”. Convenţia colectivă a fost încheiată de partenerii sociali la 9 iulie 2004. Astăzi au fost prezentate şapte amendamente, în vederea stabilirii unor condiţii optime de activitate şi asigurare a utilizării eficiente a timpului de muncă şi de odihnă a salariaţilor.

CNCNC întrunește 18 membri – reprezentanţi ai Guvernului, Sindicatelor şi Patronatelor. Potrivit legii, Comisia are un rol consultativ, iar hotărârile adoptate de către aceasta poartă caracter de recomandare.

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii