Igor Dodon a expus poziţia PSRM la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg

Publicat la 16 Jun 2016, 15:01; 589 afişări
  • Igor Dodon a expus poziţia PSRM la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg

    http://agenda.md/img/big/1111.jpg

  • Igor Dodon a expus poziţia PSRM la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg

    http://agenda.md/img/big/222.jpg

Igor Dodon, preşedintele PSRM a vorbit în cadrul Forumului Economic Internaţional din Sankt Petersburg despre efectele pe care le are Acordul de Asociere a RM cu UE asupra economiei ţării noastre şi căile de depăşire a crizei economice.

După cum a menţionat liderul socialiştilor, Igor Dodon, Acordul de Asociere RM-UE, mai ales în plan economic, cel puţin, nu corespunde intereselor economiei moldoveneşti.

Încă pînă la semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului  de Liber Schimb Comercial cu UE, socialiştii au avertizat de nenumărate ori autorităţile despre riscurile ascunse şi impactul negativ asupra economiei şi aşa slabe a RM, care pot conduce la consecinţe foarte grave. După doi ani de la semnarea Acordului, temerile noastre s-au adeverit. Doar în anul 2015, exporturile de produse moldoveneşti pe piaţa strategică a FR s-au redus cu mai bine de 40 la sută. Aceste pierderi, potrivit lui Igor Dodon, nu sînt compensate pe pieţele UE.

 Liderul PSRM a adus doar cîteva exemple: Exporturile de mere moldoveneşti în FR au scăzut de la 180 mii tone, în anul 2013, pînă la 32 mii tone, în 2014, şi pînă la 20 mii tone în 2015. Totodată, exporturile de mere în UE au constituit, în anul 2013, 3 mii 300 tone, în 2014 – 1 645 tone, în 2015 – 780 tone. Adică s-a produs o descreştere de 4,2 ori timp de 2 ani. Exporturile destruguri, în anul 2015, a  scăzut cu 17 la sută, comparativ cu anul 2014. O situaţie similară se înregistrează şi la principalele produse, care reprezintă ramurile tradiţionale ale economiei moldoveneşti. 

În acelaşi timp, după cum a indicat Igor Dodon, piaţa CSI rămîne a fi principala piaţă pentru Moldova. Aici sînt realizate peste 98% din exporturile de mere, 88% - de piersici, caise şi prune, aproximativ 90% zahăr, 97% tomate, circa 80% struguri, peste 80% din producţia industriei textile (ţesături, aţă etc.) şi cele de parfumerie şi cosmetice etc. Astfel, ţinînd cont de structura economiei şi a exporturilor noastre, anume orientarea spre pieţele ţărilor CSI, în primul rînd FR, corespunde cel mai bine necesităţilor economiei Moldovei. 

Cît priveşte dezvoltarea economiei moldoveneşti şi crearea de noi locuri de muncă, liderul PSRM a declarat despre necesitatea protejării pieţei interne şi susţinerii complexe a producătorilor autohtoni de produse şi servicii. În opinia lui Igor Dodon, urmează să fie puse în aplicare toate măsurile tarifare şi netarifare pentru importul de mărfuri, care pot fi produse în RM  pentru consumul intern. O atenţie deosebită trebuie acordată agriculturii, industriei, ramurilor de prelucrare a materiilor prime agricole - industria conservelor, vinului, etc.

Plus la aceasta, pentru deblocarea relaţiilor cu FR şi normalizarea acestora este nevoie de revizuirea, în cel mai scurt timp posibil, a prevederilor Acordului de liber schimb comercial cu UE în format trilateral – RM, UE şi FR. Prioritatea trebuie să fie pusă pe interesele economice ale Moldovei. La revizuirea Acordului de Liber Schimb comercial, în opinia liderului PSRM, Igor Dodon, în relaţiile cu Uniunea Europeană, Moldova ar trebui să insiste pe revenirea la regimul de comerţ asimetric, cel puţin pentru perioada de tranziţie de 5-10 ani. 

Amintim, că Igor Dodon, Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, preşedintele fracţiunii parlamentare a PSRM şi Vladimir Golovatiuc deputat din partea socialiştilor în Parlamentul RM, participă la Sankt Petersburg la Forumul Economic Internaţional, organizat sub egida Preşedintelui Federaţiei Ruse, eveniment la care şi-au anunţat prezenţa peste 10000 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, preşedinţi de state, mass-media, organizaţii obşteşti, politicieni şi savanţi din întreaga lume.

PSRM
Tel: 069925550
Email: carmena@mail.ru
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii