La un an de la obținerea regimului liberalizat de vize, Premierul a vizitat punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița

Publicat la 29 Apr 2015, 09:25; 827 afişări
La un an de la obținerea regimului liberalizat de vize, Premierul a vizitat punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița

Prim-ministrul Chiril Gaburici și şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au vizitat astăzi cel mai solicitat punct de trecere a frontierei, Leușeni-Albița, în contextul marcării primei aniversări de la abolirea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii moldoveni, deținători ai pașapoartelor biometrice.

Conducerea Poliției de Frontieră a prezentat Premierului datele statistice înregistrate timp de un an, echipamentul din dotarea instituției și a demonstrat cum au loc procedurile controlului de frontieră.

Chiril Gaburici a apreciat înalt realizările Poliției de Frontieră la capitolul managementul frontierei și modul de îndeplinire a angajamentelor asumate în obținerea regimului liberalizat de vize. În context, Premierul a mulțumit angajaților pentru munca enormă pe care o depun. „Astăzi se împlinește un an de când avem regim fără vize în UE și cetățenii noștri, indiferent de etnie, loc de trai sau limba pe care o vorbesc, pot circula liber. De asemenea, constat că modernizarea instituției este vizibilă și mă bucur să văd că aveți o cooperare reușită și cu colegii din România”, a precizat șeful Executivului.

Potrivit datelor, timp de un an, prin punctele de trecere situate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău au fost înregistrate peste 460 de mii de traversări ale cetățenilor moldoveni în spaţiul Schengen.

„Cei mai mulţi moldoveni au ales să treacă hotarul prin punctul de trecere Leușeni-Albița. În 12 luni, poliţiştii de frontieră de aici au înregistrat peste 100 de mii de persoane. Pentru noi este important că majoritatea cetățenilor, circa 90 la sută, respectă condițiile de ședere în spațiul european și se reîntorc acasă”, a subliniat șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice.

După prezentarea datelor, Premierul Chiril Gaburici și şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au fost familiarizați cu modalitatea de efectuare a controlului de frontieră. Oficialii au discutat cu participanții la traficul transfrontalier, dar și cu polițiștii de frontieră aflați la muncă.

Ulterior, șeful Executivului a inspectat segmentul „verde” al frontierei de stat, unde i-a fost prezentat echipamentul poliției de frontieră, utilizat la supravegherea graniței. Însoțit de un chinolog cu câinele de serviciu, Chiril Gaburici a patrulat un segment de frontieră. De asemenea, Premierul a testat cum funcționează ambarcațiunile destinate patrulării pe râul Prut.

În timpul patrulării, Ambasadorul Pirkka Tapiola a menționat că Uniunea Europeană a susţinut financiar implementarea reformelor în acest proces, acordând țării noastre 21 de milioane de euro. „Republica Moldova a reușit să obțină abolirea regimului de vize cu UE doar pentru că a reușit să implementeze reforme concrete în acest sens”, a subliniat șeful Delegaţiei UE la Chişinău.

La finalul vizitei, Premierului Chiril Gaburici și Ambasadorului Pirkka Tapiola le-a fost înmânat câte un însemn al Poliției de Frontieră.

În 2014 Uniunea Europeană a decis abolirea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Regimul liberalizat de vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014. Astfel, Republica Moldova a devenit prima țară a Parteneriatului Estic, și rămâne a fi unica în acest sens, căreia i-a reușit liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii