Lansarea Proiectului de Dezvoltare a Centrului de Excelență în domeniul TIC

Publicat la 19 Oct 2015, 14:29; 957 afişări
Lansarea Proiectului de  Dezvoltare a Centrului de Excelență în domeniul TIC

Astăzi, 19 octombrie 2015, a fost lansat Proiectul de Dezvoltare a Centrului de Excelență în domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor ”Tekwill”. Proiectul are o valoare totală a de 7 milioane de dolari SUA și este realizat cu susținerea financiară a Programului SUA pentru dezvoltare  internațională USAID, a Programului Guvernului Suediei SIDA și a companiilor private din sectorul TIC.

Viceministrul TIC, Vitalie Tarlev, a salutat lansarea proiectului menționând că ”Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor este preocupat de crearea cadrului de politici favorabil pentru sectorul TIC. Au fost elaborate și se implementează Strategia Națională Moldova Digitală 2020, Strategia de sporire a competitivității industriei IT, urmează a fi promovat  în a doua lectură în Parlament proiectului de lege privind Parcurile IT. O direcție prioritară în aceste documente este dezvoltarea capitalului uman, iar Centrul de Excelență este un pas concret în acest sens”, consideră Vitalie Tarlev.

Lansat prin parteneriat public-privat, Centrul de Excelență în domeniul TIC își propune să impulsioneze creșterea economică a Republicii Moldova prin asigurarea fluxului suficient de specialiști înalt calificați pentru industria TIC și asigurarea unui ecosistem favorabil dezvoltării antreprenorialului și potențialului de inovare.

”Parteneriatul este cuvântul-cheie al evenimentului de astăzi. Lansarea proiectului nu ar fi fost posibilă fără suportul Guvernului, donatorilor externi, reprezentanților sectorului privat și ai mediului academic. Numărul studenților la facultățile TIC este în creștere și acest Centru le va permite să-și fortifice potențialul”,  afirmă Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit.

În prezent pe segmentul TIC se înregistrează un deficit de specialiști, iar ”Centrul de Excelență va contribui la eliminarea decalajului dintre cerere și ofertă pe această piață. Suedia are un sector TIC înalt dezvoltat și dorim să împărtășim experiența noastră cu Republica Moldova”, susține Ambasadoarea Suediei în țara noastră, Signe Burgstaller.

Centrul de Excelență în domeniul TIC va fi creat în cadrul Universității Tehnice a Moldovei și va constitui o platformă educațională interuniversitară. ”Vor avea acces la oportunitățile de studiu, dezvoltare și cercetare toate instituțiile de învățământ implicate în procesul de pregătire a specialiștilor pentru domeniul TIC. Vom pregăti specialiști înalt calificați, care vor contribui la relansarea economică a țării”, afirmă rectorul UTM, Ion Bostan.

Centrul de Excelență ”Tekwill ”va pune la dispoziția studenților un mediu de studiu tehnologic avansat, laboratoare și săli dotate cu echipamente de ultimă generație, programe educaționale și practice  performante, tehnologii de ultimă oră. Circa 1000 de tineri vor fi instruiți anual în cadrul Centrului.

Amintim că la 25 septembrie 2014, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Ministerul Educației, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională(USAID) și companiile Microsoft și IBM au semnat  Memorandumul privind crearea Centrului de Excelență în domeniul TIC.

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii