Masa rotundă: RAPORT de evaluare a implementării Planului de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă în anul 2012

Publicat la 11 Jul 2013, 14:12; 1887 afişări

Pe 11 iulie 2013, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT ( www.e-democracy.md ), a lansat raportul de evaluare a implementării Planului de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă în anul 2012 în cadrul unei mese rotunde, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, Cancelariei de Stat, Centrului de Guvernare Electronică, experţi în domeniu, reprezentanţi ai societăţii civile şi a comunităţii donatorilor.


Raportul de evaluare a implementării Planului de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă în anul 2012 oferă o radiografie complexă a procesului de implementare a Planului de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă în vederea evaluării gradului de realizare a activităților planificate și respectiv a angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă.

Studiul dat este o prima încercare de a efectua o evaluare complexă și sistematizată a implementării Planului de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă și arată tendințele existente în procesul de constituire a Guvernării Deschise în Republica Moldova.

O asemenea evaluare este oportună în prezent, cînd Guvernul RM lansează cadrul de elaborare și consultare a noului plan de acțiuni pentru o guvernare deschisă pentru anii 2014-2015.

Potrivit Raportului de evaluare, gradul de implementare a Planului de Acțiuni pentru anul 2012 este la un nivel mediu, de circa 55,05%. Gradul de implementare mediu al PAGD se datorează mai multor probleme, dintre care pot fi evidențiate următoarele. Calitatea joasă a unor indicatori și subacțiuni planificate în Planul de Acțiuni pentru o Guvernare Deschisă, nu permite o implementare eficientă dar și face dificilă monitorizarea progreselor sau evaluarea performanțelor atinse.

O altă problemă importantă în implementarea PAGD a fost și insuficiența mecanismelor de monitorizare și control. Chiar dacă în conformitate cu HG nr.195 din 04.04.2012, în cadrul Consiliului Naţional pentru Participare a fost creat un Grup de Lucru tematic care să se ocupe de monitorizarea implementării PAGD, din diverse motive acest grup a avut mai mult un rol consultativ pe lângă Centrul de Guvernare Electronică și nu și-a realizat misiunea de monitorizare a implementării PAGD.

O problemă importantă care trebuie menționată este inerția/ reticența reprezentanților autorităților administrației publice privind guvernarea deschisă, fapt care poate fi cauzat de persistența unor anumite tipuri de cultură organizațională nefavorabile proceselor de e-Transformare. Nu în cele din urmă trebuie menționată și problema resurselor umane, deseori instituțiile responsabile de implementarea PAGD se confruntă cu insuficiență de personal dedicat implementării acțiunilor ce țin de guvernarea deschisă, și nevoia ca responsabilii de guvernarea deschisă să comaseze mai multe funcții fără o remunerare suplimentară. O altă fațetă a acestei probleme este și nivelul de pregătire inclusiv și tehnică, a persoanelor implicate în diverse procese din domeniul guvernării deschise.

Recomandările privind remedierea problemelor ce împiedică implementarea eficientă a PAGD țin de mai multe tipuri de măsuri ce trebuie întreprinse: suport la nivel de politici, implementarea unor măsuri tehnice inclusiv și pentru asigurarea unui caracter interactiv al relației cetățean-stat; și a măsurilor de informare a cetățenilor, comunicare între grupurile țintă și consolidare a capacităților reprezentanților autorităților publice.

Versiunea completa a Raportului de evaluare a implementării PAGD 2012 care conține metodologia, informația privind transparența autorităților în furnizarea datelor privind realizarea PAGD, evaluarea completă a acțiunilor prevăzute pentru realizare în anul 2012, precum și recomandări în privința implementării mai eficiente a Planului de acțiuni poate fi descarcată pe pagina web http://www.e-democracy.md/gd/

Asociaţia ADEPT
Tel: (373) 22 21-04-22
Email: adept@e-democracy.md
Web: http://e-democracy.md
Adresa: mun. Chişinău, str. Vasile Alecsandri 97, Republica Moldova
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii