Ministrul Pavel Filip a participat la inaugurarea primului laborator digital din cadrul proiectului de susținere a educației digitale

Publicat la 22 Sep 2015, 08:31; 769 afişări

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a participat, astăzi, la inaugurarea primului laborator digital din cadrul proiectului de susținere a educației digitale în Moldova, implementat cu suportul Fundației Orange. Primul Orange Lab a fost deschis la  Colegiul de Informatică din Chișinău.

Ministrul a mulțumit companiei Orange pentru susținerea acordată sectorului TIC în vederea pregătirii unor specialiști de înaltă calificare.

”Prin lansarea acestui proiect de susținere a educației digitale, compania Orange Moldova contribuie la sporirea nivelului de competență profesională a specialiștilor pentru sectorul TIC. În prezent asistăm la un paradox, vorbim de lipsa locurilor de muncă și salarii mici, iar pe segmentul IT, unde sunt înregistrate cele mai mari salarii, resimțim un deficit acut de cadre calificate. Am identificat această constrângere și ne-am propus s-o eliminăm prin realizarea Strategiilor Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Acest proiect al Fundației Orange este un pas concret în acest sens”, a accentuat Pavel Filip.

Domeniul TIC este unul foarte important pentru Moldova, care asigură 8% din PIB și este o șansă reală pentru dezvoltarea economică a țării. În epoca tehnologiilor informaționale oamenii  prin cunoștințele lor sunt factorul decisiv de producție, a punctat ministrul TIC.

În cadrul Orange Digital School vor fi implementate câteva proiecte majore, care vin să asigure în învățământul din țara noastră accesul la infrastructură modernă, expertiză profesională și educație de calitate în domeniul tehnologiilor informaționale.

„ Ne dorim să aducem cât mai aproape de oameni servicii digitale accesibile şi utile pentru fiecare. În acest sens, prin intermediul Fundaţiei Orange, dezvoltăm proiecte ce contribuie la educaţia tinerilor în domeniul IT, cât şi a sectorului în general. Prin lansarea proiectului Orange Digital School, ne dorim să aducem valoare adăugată dezvoltării societăţii şi să facilităm viaţa de zi cu zi, prin utilizarea componentei digitale”, a declarat Directorul general Orange Moldova, Ludmila Climoc.

Orange Lab este implementat în 3 colegii cu profil IT din Moldova: Colegiul de Informatică şi Colegiul Politehnic din Chișinău și Colegiul Politehnic din Bălţi. În aceste instituții vor fi deschise laboratoare digitale, dotate cu articole de mobilier modern, computere performante, ecrane TV de ultimă generaţie şi conexiune gratuită la internet de bandă largă şi WiFi.

„Cerinţele pe piaţa muncii sunt foarte mari faţă de viitorii angajaţi în IT, respectiv, având un laborator dotat cu tehnică modernă, putem face faţă mai uşor cerinţelor de pe piaţa muncii”, a menționat  Liuba Obadă, Director adjunct pentru instruire la Colegiul de Informatică din Chișinău.

Orange Digital School include 3 proiecte importante, care asigură: crearea infrastructurii şi accesului la baza tehnică IT în liceele rurale şi colegii, susţinerea talentelor în IT prin oferirea burselor de excelenţă, precum şi a pedagogilor de informatică din regiunile rurale.

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii