Moldova: Curtea Europeană pentru Drepturile Omului reconfirmă dreptul persoanelor LGBT la libera întrunire

Publicat la 15 Jun 2012, 12:16; 1334 afişări

La 12 iunie Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (în continuare – Curtea) a hotărât că interzicerea demonstraţiei gay-lor, lesbienilor, bisexualilor şi persoanelor transgender (LGBT) din mai 2005 a constituit încălcarea Convenţiei Europene pentru Protecția Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale (CEDO).

Amnesty International salută decizia Curţii. Dreptul la libera întrunire şi libera exprimare nu poate fi restricţionat doar din cauza ca unele părţi ale societăţii ar putea fi şocate sau insultate de mesajele celor care îşi exercită aceste drepturi.

Refuzul autorităţilor de la Chişinău în mai 2005 de a permite demonstraţia organizată de către GENDERDOC-M, o organizaţie LGBT din RM, a încălcat dreptul la întruniri şi la asociere, precum şi dreptul de a nu fi discriminat. Republica Moldova trebuie să achite organizaţiei GENDERDOC-M 11 000 de euro în decurs de trei luni.

La 7 aprilie 2005 GENDERDOC-M a solicitat autorizaţia Consiliului Municipal Chişinău pentru desfășurarea unei demonstraţii paşnice în faţa Parlamentului pentru 27 mai 2005 cu scopul de a încuraja adoptarea legislaţiei pentru protecţia minorităţilor sexuale împotriva discriminării. Însă, Consiliul Municipal şi Primăria Chişinăului au respins solicitarea organizaţiei pe motiv că demonstraţia ar fi fost „neîntemeiată”, ţinând cont de faptul că o lege cu privire la protejarea minorităţilor fusese deja adoptată.

Amnesty International a documentat în repetate rânduri încălcarea dreptului la libera întrunire a persoanelor LGBT din R. Moldova. În aprilie 2010 Curtea de Apel Chişinău a interzis marşul pentru egalitate organizat de către activiştii pentru drepturile LGBT din cauza „îngrijorărilor ce ţin de securitate şi moralitate publică”. Autorităţile din municipiul Chişinău au cerut Curţii de Apel să interzică marşul respectiv ca răspuns la multiplele cereri din partea grupurilor religioase şi altor grupuri anti-LGBT. O contra-demonstraţie a fost organizată de către aceste organizaţii în aceeaşi zi.

Hotărârea din 12 iunie împotriva R. Moldova este în particular importantă pe fundalul unor proiecte de legi discriminatorii discutate sau adoptate în nişte ţări europene, fie la nivelul naţional fie cel local, acestea având ca scop „prevenirea propagării homosexualităţii”.

Asemenea iniţiative au fost condamnate de către câteva instituţii europene, inclusiv Parlamentul European şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. De exemplu, la 24 aprilie Parlamentul European a aprobat o rezoluţie care condamnă legile propuse sau adoptate în R. Moldova, Ucraina, Rusia, Lituania, Letonia şi Ungaria. De asemenea, Parlamentul European şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de “evoluţiile care restricţionează libertatea de exprimare şi a întrunirilor în baza neînţelegerii homosexualităţii şi a transgenderismului”.

Amnesty International îndeamnă toate ţările europene să asigure drepturile persoanelor LGBT la libera exprimare şi libera întrunire fără discriminare, iar instituţiile UE să continue susţinerea drepturilor persoanelor LGBT în politicile lor interne şi externe.

Informaţii suplimentare

Amnesty International susţine drepturile persoanelor LGBT la libera exprimare şi libera întrunire timp de mai mulţi ani, în special în cazurile în care persoanele LGBT sunt discriminate în exercitarea drepturilor lor.

Recent, Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea faţă de proiectele de legi discutate sau adoptate în câteva ţări europene care au ca scop „prevenirea promovării homosexualităţii”. De exemplu, Amnesty International a condamnat deciziile consiliilor locale din R. Moldova adoptate în acest scop. Amnesty International de asemenea regretă că legea Nediscriminare adoptată în R. Moldova în mai 2012 eşuează să-i protejeze în mod adecvat pe oameni de discriminare pe motivele orientării sexuale şi identităţii gender. Conform noii legi, în timp ce discriminarea pe motive de rasă, origine etnică, credinţă sau convingere şi dizabilitate este interzisă în mod general în toate sferele vieţii, discriminarea pe motiv de orientarea sexuală este interzisă în mod expres numai în domeniul angajării în câmpul muncii (articol 7(1)).

Amnesty International monitorizează marşurile Pride care ar putea fi soldate cu violenţe, trimiţând echipele de observatori în ţările în cauză. Anul acesta delegaţia Amnesty International alcătuită din patruzeci activişti a vizitat Pride-ul Baltic din Letonia, care la moment reprezintă cel mai reuşit şi paşnic eveniment similar în ţările Baltice. De asemenea, organizaţia a monitorizat Pride-ul Split din 9 iunie 2012.

SFÂRŞIT/

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Amnesty International Moldova: Tel. +373 22 83 58 08 Ext. 11; email: media@amnesty.md www.amnesty.md

[ENGLISH] http://t.co/npWwkYXw
[РУССКИЙ] http://t.co/r21JrnBK

Amnesty International Moldova
Tel: +37322835808
Email: info@amnesty.md
Web: www.amnesty.md
Adresa: c/p 209 MD-2012 Chişinău Moldova
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii