Moldova în 2011- luptătoare, victimă sau învingătoare?

Publicat la 23 Dec 2011, 13:15; 1594 afişări

În anul 2011 economia moldovenească a evoluat, în mare măsură, inerţial. Este adevărat că creșterea economică din primul semestru a fost impresionantă prin magnitudine și prin structură. Totuși, aceasta a fost neuniformă, cu impact redus asupra ocupării și bunăstării populaţiei. Mai mult de atât, factorii care au favorizat avansul economic din 2011 sunt pe cale să se epuizeze, iar pericolele externe planează tot mai ameninţător asupra economiei Moldovei.


Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP a organizat conferința bianuală „Economia Moldovei: tendințe, riscuri, oportunități” ediția nr. 5, în cadrul căreia a fost lansată ediția nr. 5 a publicației bianuale economice MEGA (Moldova Economic Growth Analysis / Analiza Creşterii Economice în Moldova), care analizează evoluția economiei moldovenești în anul 2011, explică principalele tendințe macroeconomice și sectoriale și oferă o prognoză a principalilor indicatori economici pentru anul 2011. Raportul acoperă un spectru larg de subiecte: de la guvernarea economică la PIB, la gospodării casnice și piața forţei de muncă, la sectorul financiar și monetar, terminând cu evoluția comerțului extern și a piețelor globale.

În cadrul conferinţei au fost discutate şi analizate subiecte de importanţă majoră pentru Moldova. Astfel, temele puse în discuţie au fost despre tendinţa clară de reducere a ritmului de creştere economică al ţării, despre perspectivele economiei globale în viitorul apropiat, despre cât de prioritare sunt problemele Moldovei, în contextul în care resursele, timpul, voinţa şi suportul public în Uniunea Europeană sunt orientate prioritar spre rezolvarea problemelor interne ale UE. Un alt subiect, nu mai puţin important care a fost prezentat în cadrul conferinţei, a fost elaborarea noului document strategic pe termen mediu „Moldova 2020”, care pare să fie ignorat de politicieni din motive neclare. Nu a rămas ignorat nici subiectul referitor la criza datoriilor suverane care creează noi riscuri pentru băncile comerciale moldoveneşti. De asemenea, s-a dat răspuns la întrebarea care ţine de sensibilitatea băncilor moldoveneşti la furtunile financiare din Europa. La prezentare, nu s-au omis nici discuţiile legate de prudenţa politicii bugetare aplicate de Guvern în anul 2011, care teoretic urmăreşte echilibrarea şi fortificarea surselor bugetare, precum şi unificarea şi simplificarea sistemului fiscal.

Publicația economică bianuală MEGA reflectă şi analizează unele din cele mai importante subiecte legate de evoluţia Moldovei în diferite sectoare şi oferă o gamă amplă de recomandări politice care ar putea fi luate în calcul de politicieni pentru o bună guvernare a ţării.
La masa rotundă au fost prezenţi reprezentanţi ai ministerelor, băncilor, ambasadelor, comunităţii donatorilor. Evenimentul a avut loc în incinta sălii de conferințe a hotelului Jazz (str. Vlaicu Pîrcălab nr. 72, Chisinau,), ora 10:00.

Acest material/publicaţie a fost realizat de „Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu refl ectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Date de contact:
Viorica Plămădeală, Specialist în Comunicare şi Relaţii Publice
tel: +373 22 211599/e-mail: info@expert-grup.org
website: www.expert-grup.org / adresa: str. Columna 133, oficiul 1, Chişinău

Expert-Grup
Tel: +373 22 929994
Email: info@expert-grup.org
Web: http://expert-grup.org
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii