Moldova urcă 9 poziţii în clasamentul internațional al Indicelui Pregătirii de Reţea

Publicat la 12 Oct 2015, 15:57; 833 afişări

Republica Moldova a urcat 9 poziții în clasamentul internațional al Indicelui Pregătirii de Reţea (NRI-2014), plasându-se  pe locul 68 din 148 de state. Țara noastră a  acumulat 4 puncte din 6 posibile. Datele se conțin în Raportul Global privind Tehnologiile Informaționale 2015, lansat de Forumul Economic Mondial (WEF) în colaborare cu Institutul European de Administrare a Afacerilor (INSEAD). Studiul reprezintă cea mai complexă evaluare a dezvoltării sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor în lume.

După valoarea indicelui Pregătirii de Reţea, Republica Moldova depășește media mondială de 3,91. Țările vecine: România și Ucraina se plasează pe poziția 63 și 71 respectiv. În context regional, țara noastră a devansat unele state est-europene între care Bulgaria, Serbia  şi Albania.

Rezultatele Republicii Moldova reflectă o consolidare continuă a economiei digitale, care se extinde în toate sectoarele economiei şi vieţii sociale. Tendinţe pozitive de îmbunătățire a valorii Indicelui NRI s-au înregistrat la o mare parte din cei 10 piloni care formează indicele integrat pe ţară.  De menționat că după nivelul competitivității sectorului de telefonie şi Internet, ţara noastră de rând cu cele mai dezvoltate state, s-a clasat pe prima poziţie în lume. Moldova este în continuare una dintre țările cu cea mai înaltă viteză de acces la Internet, iar după costul serviciilor de telefonie fixă se regăseşte în top-ul primelor 10 ţări cu dinamică înaltă de reducere a preţurilor la serviciile respective.

În opinia experţilor UIT, sectorul TIC în Moldova este unul din principalii promotori ai schimbărilor din societate şi mediul de afaceri şi menţine o dinamică ascendentă. Topul celor 10 ţări cu nivel avansat al indicelui NRI este dominat de statele scandinave şi Singapore, care au creat economii inovative şi receptive la TIC.

Evaluarea Indicelui Pregătirii de Rețea are ca obiectiv estimarea capacității statelor de a asigura un mediu digital complex şi un nivel înalt de utilizare a tehnologiilor informaționale pentru o dezvoltare economică sustenabilă. Conform metodologiei WEF, poziţia unui stat după Indicele pregătirii de reţea este calculată în baza a 53 de indicatori, grupaţi în 4 subindicatori: Mediu, Pregătire, Utilizare şi Impact. În raport este analizată situația sectorului TIC în 148 de state ale lumii, care asigură peste 98 la sută din Produsul Intern Brut mondial.

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii