Numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţelele 4G a crescut cu 34,7%, în primul trimestru al anului curent

Publicat la 16 Jun 2015, 09:51; 841 afişări

Datele statistice despre evoluția serviciilor de acces la Internet la puncte mobile în primul trimestru al anului 2015, publicate astăzi de Agenţia Naţională de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), arată că numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţelele 4G a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 34,7% și a totalizat circa 35,4 mii, iar numărul utilizatorilor serviciului de acces la Internet mobil în bandă largă (acces dedicat prin modemuri/carduri/USB) a sporit cu 4,8% și a însumat peste 1 mil. 245,8 mii. Rata de penetrare a acestui serviciu la 100 de locuitori ai republicii a crescut  cu 1,6% și a constituit, la finele primului trimestru, 35%. 

Potrivit datelor raportate de cei trei furnizori de reţele şi servicii publice de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), numărul total al utilizatorilor care au accesat în perioada respectivă Internetul la puncte mobile (prin telefon/smartphone, modemuri/carduri/USB) s-a ridicat la 1 mil. 722,5 mii, iar rata de penetrare a acestui tip de acces la Internet a atins nivelul de 48,5%.

Aceleaşi date arată că traficul de Internet la puncte mobile a crescut, față de primul trimestru al anului 2014, cu 43% și a totalizat peste 9,6 mil. GB. Urmare a acestei creșteri, consumul mediu lunar de trafic (AUPU) al unui utilizator care a accesat Internetul mobil prin telefon/smartphone  a fost de 256,3 MB (+178%), iar consumul mediu lunar de trafic al unui utilizator de Internet mobil prin modemuri/carduri/USB (Internet mobil dedicat) a constituit 9,9 GB (+17%).

Specialiștii ANRCETI explică creşterea traficului de Internet prin intermediul telefonului mobil prin faptul că tot mai mulţi abonaţii procură şi utilizează smartphone (ce au caracteristici tehnice mai avansate), iar operatorii reţelelor mobile 3G şi 4G extind aria de acoperire a teritoriului şi populaţiei cu servicii de acces la Internet cu viteze mai mari.

Datele raportate de furnizori arată că moldovenii accesează tot mai des Internetul mobil în bandă largă care le oferă viteze sporite de acces. Astfel, din numărul total de utilizatori ai Internetului mobil în bandă largă 1,28 mil. au folosit tehnologia 3G, 42,2 mii – tehnologia 4G, dintre care 7,8 mii – prin modemuri/carduri/USB. În ceea ce privește modalitatea de acces, 82,9 % din utilizatori au accesat Internetul mobil prin telefonul mobil/smartphone, iar restul 17,1 % - prin intermediul modemurilor, cardurilor sau USB.

În perioada de referință, volumul total al veniturilor provenite din vânzarea serviciilor de acces la Internet la puncte mobile a crescut cu 16,5% și a însumat peste 133,5 mil. lei. Veniturile SA „Moldcell”  au crescut cu 21,2 % şi au totalizat 31,5 mil. lei, ale SA „Orange Moldova” – cu 16,2 % şi au constituit 78,6 mil. lei şi cele ale SA „Moldtelecom” - cu 11,4% şi au alcătuit 23,3 mil. lei. În acelaşi timp, venitul mediu lunar per utilizator de Internet mobil dedicat a scăzut cu 0,8 % şi a alcătuit 95,8 lei.

Conform estimărilor ANRCETI, la 31 martie 2015, cei trei furnizori de servicii de acces la Internet la puncte mobile deţineau, în funcţie de cifra de afaceri, următoarele cote de piaţă: SA „Orange Moldova” – 58,9%, SA „Moldcell” – 23,6% şi SA „Moldtelecom” – 17,5%.

Alte date despre evoluţia pieţei serviciului de acces la Internet la puncte mobile în primul trimestru al anului 2015 le puteţi găsi pe pagina electronică a ANRCETI, secţiunea Date statistice.

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii