O PRIMĂ VICTORIE ÎN DOMENIUL DREPTURILOR OMULUI

Publicat la 05 Jul 2013, 13:39; 1559 afişări

(CHIŞINĂU)-- Amnesty International Moldova consideră că decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională castrarea chimică forţată a persoanelor condamnate pentru violul minorilor, armonizează cu prevederile Convenţiei ONU împotriva torturii, Convenţia Europeana pentru Drepturile Omului, ratificate de RM, şi nu în ultimul rând cu legea supremă a statului, Constituţia RM.


AIM consideră că într-un stat de drept, legiuitorii nu trebuie să submineze dreptul de bază la inviolabilitatea fizică şi psihică, adică dreptul de a nu fi torturat sau maltratat sub nici o formă. Acordurile internaţionale din domeniul drepturilor omului interzic expres aplicarea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante, fapt menţinut şi de Legea Supremă a Republicii Moldova (vezi art. 24, aliniatul 2 din Constituţia RM). Este evident că impunerea procedurilor medicale forţate echivalează cu aplicarea unui tratament inuman.

Cristina Pereteatcu, Director executiv Amnesty International Moldova: Nu contestăm faptul că toate crimele trebuie pedepsite. Deşi mulţi consideră castrarea chimică forţată o pedeapsă corectă, aceasta este totuşi incompatibilă cu toate prevederile în domeniul drepturilor omului. Soluţiile nu trebuie identificate speculând pe emoţii şi lipsă de informare. Este regretabil că uneori este total ignorată ideea de identificare a cauzelor şi măsurilor de prevenire a crimelor - prin educaţie, consiliere, prin efortul consolidat al psihologilor, psihiatrilor, angajaţilor în domeniul educaţiei, sănătăţii, cel legal. Mai mult, conform statisticilor internaţionale, marea majoritate a pedofililor castraţi chimic recidivează, deoarece acesta este un proces reversibil. De asemenea, pentru a evita noi condamnări a statului pentru violarea drepturilor omului nu trebuie să reacţionăm doar atunci când o crimă este săvârşită şi să ne concentrăm toate eforturile doar asupra identificării „pedepselor eficiente”. Crimele trebuie pedepsite doar prin instrumente legale. O pedeapsă inumană nu soluţionează problemele unei societăţi. Pedeapsa trebuie să aibă menirea de a reeduca şi nu de a mutila.

AIM cheamă societatea să ne consolidăm eforturile pentru a identifica soluţii pe termen lung pentru rezolvarea problemelor în domeniul drepturilor omului. STATUL NU-ŞI POATE PERMITE SĂ FIE TORŢIONAR!

Amnesty International Moldova
Tel: +37322835808
Email: info@amnesty.md
Web: www.amnesty.md
Adresa: c/p 209 MD-2012 Chişinău Moldova
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii