Organizaţiile neguvernamentale cer Adunării Populare a UTA Găgăuzia să nu admită ingerinţe în activitatea radiodifuzorului public regional

Publicat la 09 Jul 2013, 15:39; 1367 afişări

09.07.2013 / Organizaţiile neguvernamentale semnatare îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu ingerinţele Adunării Populare a UTA Găgăuzia în activitatea radiodifuzorului public regional Compania „Teleradio-Gagauzia” şi cheamă deputaţii legislativului regional să revină în limitele cadrului legislativ naţional şi regional.
Luni, 8 iulie 2013, majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţa Adunării Populare au adoptat o decizie, prin care au reziliat contractul cu preşedintele Companiei „Teleradio-Gagauzia” Ecaterina Jekova, mandatul căreia a expirat în octombrie 2012, şi au numit-o preşedinte interimar pe Ecaterina Terzi, care este şi membru al Consiliului de Observatori al Companiei. Aceste decizii contravin legislaţiei naţionale şi regionale privind activitatea radiodifuzorului public regional, independenţa editorială şi de creaţie a căruia este garantată prin lege, iar numirea şi destituirea conducătorilor Companiei „Teleradio-Gagauzia” este atribuţia exclusivă a Consiliului de Observatori. În condiţiile în care mandatul preşedintelui a expirat, Consiliul de Observatori urmează să anunţe un concurs public, potrivit art. 37 al Legii UTA Găgăuzia cu privire la televiziune şi radio, iar Adunarea Populară are obligaţia să asigure funcţionalitatea Consiliului de Observatori, prin desemnarea membrilor acestei structuri de conducere a Companiei. Totodată, atragem atenţia asupra faptului că funcţiile de membru al Consiliului de Observatori şi de preşedinte al Companiei „Teleradio-Gagauzia” sunt incompatibile, astfel aceeaşi persoană nu poate deţine legal ambele funcţii.
Organizaţiile semnatare reamintesc deputaţilor Adunării Populare a UTA Găgăuzia că orice ingerinţă a organelor administraţiei publice în activitatea radiodifuzorului public regional, precum şi orice imixtiune din partea partidelor şi a altor organizaţii contravine legislaţiei naţionale şi legislaţiei locale a autonomiei. Cerem Adunării Populare a UTA Găgăuzia să abroge deciziile care vizează funcţia de preşedinte al Companiei „Teleradio-Gagauzia”, iar Consiliul de Observatori să anunţe concurs public pentru funcţia de preşedinte al Companiei „Teleradio-Gagauzia”. Solicităm Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului Republicii Moldova şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului să intervină, conform competenţelor, pentru a-i determina pe deputaţii Adunării Populare a UTA Găgăuzia să renunţe la practica ingerinţelor în activitatea radiodifuzorului public regional.

Asociația Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Tineret „Piligrim-Demo” din UTA Găgăuzia
Asociaţia Presei Electronice APEL
Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Asociatia Presei Independente
Tel: 220996
Email: api@api.md
Web: http://www.api.md
Adresa: Chisinau, str. Bucuresti
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii