Promo-LEX: 22 de actori electorali au folosit resurse administrative, iar încă 9 au oferit cadouri electorale pentru a se promova

Publicat la 21 May 2015, 14:23; 1249 afişări
Promo-LEX: 22 de actori electorali au folosit resurse administrative, iar încă 9 au oferit cadouri electorale pentru a se promova

22 de actori electorali au folosit resurse administrative, iar încă nouă au oferit cadouri electorale pentru a se promova. Acestea sunt unele din cele mai grave încălcări înregistrate de Asociația Promo-LEX care a prezentat, la 21 mai curent, cel de-al doilea Raport al Misiunii de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015. Raportul acoperă perioada 30 aprilie-20 mai 2015 și reflectă procesele electorale din Republica Moldova, așa cum au fost raportate de către observatorii Promo-LEX.

Majoritatea încălcărilor incluse în raport vizează finanțarea partidelor politice. Experții Promo-LEX au constatat că doar cinci concurenți electorali din nouă, care au depus rapoarte la CEC, au indicat venituri și cheltuieli. Totodată, doar patru cetățeni au contribuit financiar cu 950 mii lei în fondurile de campanie ale partidelor. „Rămân neclare sursele de finanțare indicate drept „cotizații de membru”. Alte finanțări în sumă de 3 418 200 lei au fost declarate ca donații ale persoanelor juridice. Majoritatea cheltuielilor raportate de către concurenții electorali au fost pentru publicitate – 83,1%. Nici un concurent electoral în această perioadă n-a reflectat cheltuieli reale privind chiria și serviciile de întreținere a sediilor permanente, retribuirea muncii, recompense”, susține Cornelia Călin, analistul financiar al Misiunii de Observare Promo-LEX.

De asemenea, Promo-LEX a stabilit că, spre deosebire de campaniile electorale precedente, în actuala campanie doar câțiva concurenți au intrat oficial în cursa electorală cu diverse activități de promovare. Aceștia au organizat tradiționalele lansări, întâlniri cu alegătorii, concerte, au distribuit materiale promoționale, au plasat publicitate stradală și în mass-media, corturi ș.a. Totodată, mass-media locală și cea regională a fost pasivă, iar observatorii au raportat doar cinci cazuri de utilizare a acesteia drept instrument electoral.

„Putem menționa că, în perioada monitorizată, CEC a avut un regim de lucru obișnuit. Instituția a înregistrat încă un bloc electoral și a exclus un partid politic din lista partidelor care pot participa la scrutin. Ne bucură faptul că din 1231 observatori naționali, care vor fi prezenți la alegeri, 1217 vor fi din partea Promo-LEX”, a afirmat Pavel Postică, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

Observatorii Promo-LEX s-au referit și la problema amenajării locurilor pentru afișajul electoral, care persistă în multe localități. Procesul de luare a deciziilor privind acordarea spațiilor pentru întrunirile concurenților electorali a s-a desfășurat fără încălcări. Cu toate acestea, au fost raportate cel puțin 603 cazuri în care administrațiile publice locale au întârziat cu luarea unor asemenea decizii.

Următorul raport de monitorizare al Promo-LEX va fi publicat pe 12 iunie 2015.

Misiunea de Observare Promo-LEX se declară neutră și echidistantă față de concurenții electorali, nu este un organ de anchetă și nu își asumă obligația expresă de a proba constatările observatorilor.

Monitorizarea Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este desfășurată de către Asociația Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice. Misiunea de Observare se încadrează în activitățile desfășurate de societatea civilă sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Misiunea de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este susținută financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) și Consiliul Europei și beneficiază de asistență tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI).

Opiniile exprimate în cadrul acestui raport aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Pentru informații suplimentare, contactați: Simion Ciochină, Ofițer pe comunicare al Misiunii de Observare a Alegerilor Locale Generale 2015, Tel: 0 (22) 49 26 84, GSM: (+373) 69 11 96 94, E-mail: simion.ciochina@promolex.md

Promo-LEX
Tel: 0(22) 44-96-26
Email: pr@promolex.md
Web: http://www.promolex.md
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii