Republica Moldova şi Lituania îşi intensifică relațiile de cooperare în domeniul tineretului şi sportului

Publicat la 07 May 2015, 15:14; 795 afişări

Aflat în aceste zile în vizită de lucru în Lituania, Ministrul Tineretului şi Sportului Serghei Afanasenco a avut o serie de întrevederi cu oficialităţi din ţara gazdă, în scopul consolidării relațiilor de cooperare dintre cele două ţări în domeniul tineretului şi sportului.  

În data de 5 mai, Ministrul Serghei Afanasenco s-a întrunit cu  Šiandien VIDAUS, Viceministrul Afacerilor Interne și Sigitas STASIULIS, Directorul Departamentului pentru educație fizică și sport, în contextul în care, în Lituania, Departamentul pentru Educație Fizică și Sport, instituție autonomă, este subordonat Ministerului Afacerilor Interne.

Cele două părți au convenit asupra preluării bunelor practici între Republica Moldova şi Lituania  şi dezvoltării relațiilor de cooperare în domeniul sportului și măsurilor anti doping.

Serghei Afanasenco şi-a manifestat interesul în ce priveşte mecanismul de finanțare a sportului de performanță în Lituania, posibilitatea și nivelul de implicare și contribuție a sectorului privat în dezvoltarea culturii fizice și sportului, precum şi reabilitarea infrastructurii sportive prin intermediul programului de construcție a noilor proiecte de infrastructură sportivă derulat în Lituania.

De cealaltă parte, Šiandien VIDAUS şi-a exprimat disponibilitatea pentru toate inițiativele bilaterale în domeniul sportului, pentru o mai bună  implementare și eficientizare a acestora.

Un capitol aparte al discuțiilor l-a constituit clauza Legii cu privire la educație fizică și sport a Republicii Lituania, care  prevede posibilitatea oricărei persoane, fizice sau juridice, să direcționeze, centralizat și în mod individual, 2% din taxele percepute de stat la reabilitarea, construcția și investiția în sport și infrastructura sportivă.

Totodată, Ministrul Tineretului şi Sportului Serghei Afanasenco a avut o întrevedere cu Alminas MACIULIS,  Cancelarul Guvernului Republicii Lituania, în cadrul căreia cei doi oficiali au abordat chestiuni ce ţin de acordarea asistenței necesare din partea Guvernului lituanian pentru lansarea unor proiecte investiționale cu capital lituanian în Republica Moldova, experiența Lituaniei în pregătirea și perfecționarea resurselor umane în domeniul administrării sportului, posibilitatea includerii Republicii Moldova în lista de state ce pot beneficia de programele lansate de Lituania în domeniul tineretului și sportului, precum şi preluarea bunelor practici în domeniul politicilor și programelor de revenire a tinerilor moldoveni în ţară.

Prioritatea tinerilor a fost discutată şi în cadrul vizitei  Ministrului Serghei Afanasenco la  Ministerul Muncii și Securității Sociale, autoritate responsabilă de gestionarea domeniului tineret în Lituania, unde a avut o întrevedere cu Algimanta Pabedinskiene, Ministrul Muncii și Securității Sociale.

Discuția s-a axat în mod special pe domeniul tineret, cu referire la mecanismul de pregătire, perfecționare și acreditare a specialiștilor care lucrează cu tinerii, precum şi descentralizarea mecanismului de implementare a politicilor de tineret în Lituania.

Algimanta Pabedinskiene a ținut să precizeze creșterea semnificativă a numărului de organizații din domeniul tineretului din Republica Moldova care, în parteneriat cu organizațiile din Lituania, au aplicat la programul Uniunii Europene Erasmus plus. Dacă în 2014 au aplicat 5 organizații din Republica Moldova, în 2015 acest număr a constituit 32 de organizații.

În acest sens, părțile si-au exprimat disponibilitatea în menţinerea dialogului bilateral existent între instituțiile celor două state și semnarea, în cel mai scurt timp, a proiectului Acordului de cooperare în domeniul politicilor de tineret  între Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova și Ministerul Muncii și Securității Sociale din Lituania.

De asemenea, Ministru Aerghei Afanasenco va fi asista la turneul internaţional de tenis pentru persoane cu dizabilităţi “Lithuanian Open 2015”, care va fi organizat în perioada 7-10 mai în incinta arenei SEB din Vilnius.

Ministrul Tineretului şi Sportului Serghei Afanasenco se află în vizită de lucru în Lituania în perioada 4 – 11 mai. 

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii