Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova: Proiectele moldo-române vor fi extinse

Publicat la 22 Jun 2016, 17:00; 584 afişări

Chișinău, 22 iunie 2016 – Implementarea noilor proiecte moldo-române și identificarea unor soluții pentru problemele de actualitate existente au fost principalele subiecte incluse pe agenda Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, reunită astăzi în ședință, după o pauză de doi ani.

În cadrul reuniunii au fost abordate aspecte ce vizează nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE, inclusiv bunele practici ale României în reformarea sectorului justiţiei. De asemenea, au fost discutate proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova și România, noile oportunități existente pentru mediul de afaceri din România și Republica Moldova, perspectivele de dezvoltare legate de domeniul educației și tineret.

Parlamentarii din Republica Moldova și România au discutat și despre inițierea mai multor proiecte de cooperare la nivel parlamentar, inclusiv prin extinderea formatului Comisiei Comune pentru Integrare Europeană prin organizarea unor ședințe comune între comisiile parlamentare de la Chișinău și București.

În alt context, deputații au discutat mai multe subiecte de actualitate, sesizate de cetățenii moldoveni, care necesită a fi soluționate.

”Am sesizat colegii din Parlamentul României cu privire la problema cu pașapoartelor românești expirate, deținute de cetățenii Republicii Moldova, care au fost perfectate atunci când erau minori. Avem angajamentul colegilor parlamentari din România, care au drept de inițiativă și au și soluții pentru modificarea legislației, în cazul în care va fi necesar”, a declarat Co-președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, George Mocanu. 

George Mocanu a mai anunțat despre propunerea de a urgenta semnarea unui Memorandum între Guvernul Republicii Moldova și cel al României pentru utilizarea sistemelor antigrindină la hotar. ”Legislația noastră în acest domeniu este din perioada sovietică și nu putem utiliza sistemul antigrindină la hotar, iar ca rezultat am văzut efectele calamităților naturale la Ungheni și nu doar”, a menționat deputatul.

George Mocanu a declarat că pentru următoarea perioadă Comisia Comună pentru Integrare Europeană își propune o agendă ambițioasă.

”Trebuie să profităm de această perioadă, pentru că există deschidere atât la Chișinău, cât și la București pentru realizarea proiectelor comune. Am agreat să înaintăm demersuri către Guvern pentru extinderea rețelei de puncte comune de trecere a frontierei. Avem un proiect-pilot la Cahul și credem că este important să avem puncte comune de-a lungul întregii frontiere”, a afirmat George Mocanu.

Co-președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană, Florin Constantinescu a apreciat progresele înregistrate în implementarea Foii de parcurs ce conține reformele prioritare.

”În urma discuțiilor și consultând agenda problematicii pe care o aveți de rezolvat pentru parcursul european, am constatat că din această agendă aveți 67% din acțiuni realizate, ceea ce este un lucru bun și, până la 1 iulie, sunt premise că veți reuși în totalitate să le rezolvați. Vă felicit că aveţi o majoritate parlamentară care susţine parcursul european”, a declarat senatorul român.

Florin Constantinescu a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldovei, atât la nivel politic, cât și financiar. Co-președintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a declarat că lista de proiecte importante desfășurate de România în Republica Moldova, cum ar fi cele din domeniul educației, sănătății și infrastructurii energetice, urmează a fi completată cu altele noi.

”Unul din proiecte este cel referitor la cursul navigabil și cele 11 microhidrocentrale pe râul Prut, care va fi un proiect transfrontalier foarte bun pentru ambele state, pentru că ar rezolva problemele energetice, dar și cele ce țin de poduri. Mai este un proiect foarte mare, de importanță europeană chiar, e vorba de autostrada Iași-Ungheni-Târgu-Mureș, care, în momentul de față, este pentru România cel mai important proiect de infrastructură. Lucrurile sunt bune, totul depinde de felul cum Republica Moldova va reuși să mențină stabilitatea”, a declarat Florin Constantinescu.

Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat la Reuniune de deputații George Mocanu, Marcel Răducan, Roman Boțan, Mihaela Spatari, Sergiu Stati și Corneliu Padnevici. Din componența delegației Parlamentului României fac parte senatorii Florin Constantinescu, Marius Sorin-Ovidiu Bota, Florinel Butnaru și Tinel Gheorghe.

parlament
Email: presaparlamentrm@gmail.com
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii