Stephane Bride, la Reuniunea BERD: Integrarea europeană este o alegere asumată şi o dorință de a schimba modelul de dezvoltare economică a țării

Publicat la 15 May 2015, 15:37; 602 afişări
Stephane Bride, la Reuniunea BERD: Integrarea europeană este o alegere asumată şi o dorință de a schimba modelul de dezvoltare economică a țării

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, în calitatea sa de guvernator al Republicii Moldova la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a participat la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD, care s-a desfășurat în perioada 14 – 15 mai la Tbilisi, Georgia.

În cadrul sesiunii plenare a guvernatorilor BERD, Viceprim-ministrul Stephane Bride a ținut un discurs despre rezultatele obținute de țara noastră cu suportul BERD, evidenţiind rolul pe care aceasta îl poate juca în continuarea reformelor incluse în Agenda de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu UE.
”Integrarea europeană rămâne o prioritate absolută pentru noi, care se reflectă într-un set de politici promovate de Guvernul Republicii Moldova. Aceasta este o alegere asumată şi o dorință de a schimba modelul de dezvoltare economică a țării, bazat pe industrializare, inovaţii și tehnologizare. Realizarea angajamentelor prevăzute în Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb va contribui nu doar la liberalizarea comerțului și eliminarea barierelor non-tarifare, dar va spori încrederea investitorilor în perspectivele economiei moldoveneşti. Implementarea reformelor va stimula creșterea economică, va dezvolta un cadru previzibil pentru relațiile comerciale cu UE și țările terțe”, a spus Stephane Bride.

De asemenea, ministrul Economiei a avut o întâlnire de lucru bilaterală cu preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, în cadrul căreia a discutat despre noile oportunitățile de colaborare și proiecte de dezvoltare. Stephane Bride a susținut necesitatea lansării unor programe de susținere în domeniul IMM, continuarea implementării proiectelor în sectorul energetic și a infrastructurii. În cadrul intrevederii, oficialii au abordat situația macroeconomică din țară, reformele care se implementează pentru îmbunătățirea climatului investițional, situația de pe piața financiară, noul program de cooperare cu FMI.
La rândul său, președintele BERD a subliniat importanța implicării Guvernului în soluționarea problemelor existente în domeniul financiar-bancar pentru a asigura continuarea proiectelor derulate de BERD în țara noastră și lansarea unor programe noi. Oficialii au convenit asupra organizării, în timpul cel mai apropiat, a unei vizite la Chișinău a managerilor de top ai BERD pentru a continua discuțiile privind cooperarea cu banca.

Agenda Reuniunii a inclus sesiunea plenară a guvernatorilor BERD, ședința echipei pe energie, prezentări și discuții axate pe promovarea investițiilor sustenabile, consolidarea instituțiilor, promovarea integrării regionale și soluționarea provocărilor economice globale. Totodată, în cadrul reuniunii BERD a fost organizat un Forum de afaceri, la care delegația moldovenească a expus oportunitățile investiționale în diverse sectoare ale economiei naționale. 
De la începutul activităţii sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste 970 de milioane Euro. Portofoliul actual al BERD constituie 430 de milioane Euro, alocate pentru infrastructură (65%), instituțiile financiare (17%), industrie, comerț și agrobusiness (12%), sectorul energetic (6%).

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii