Evaluarea făcută pe EXPERT-GRUP pe baza unei metodologii internaționale arată că nivelul de transparență bugetară în Moldova poate fi evaluat cu 60 de puncte din 100 posibile, practic similar cu cel al României, Ucrainei și Federației Ruse. Acest calificativ plasează Moldova la limita dintre categoria de țări „cu o informație puțin dezvăluită” și cea „cu o dezvăluire semnificativă”.
În ziua de joi, 19 iulie 2012, Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP va organiza masa rotundă „Transparența procesului bugetar în Republica Moldova”. Evenimentul se va desfășura în Sala de Conferințe a Hotelului Jolly Alon (adresa: Chișinău, str. Maria Cebotari, 37), de la 10:00 la 11:00.
Printre întrebările-cheie care vor figura pe agendă se includ următoarele: De ce transparența bugetară este imperativă pentru o bună guvernare în Moldova? Cât de deschis este procesul bugetar pentru participarea publicului moldovenesc? Cum poate fi îmbunătățit nivelul de transparență bugetară și ce are de câștigat din aceasta guvernul și societatea? De ce avem nevoie de un Buget pentru Cetățeni?
Discuțiile vor avea loc în baza a două rapoarte elaborate de EXPERT-GRUP: „Evaluarea Transparenței Procesului Bugetar” și „Analiza Raportului de executare a bugetului de stat pe anul 2011”. Utilizând o metodologie internațională, primul raport estimează, printre altele, că nivelul de transparență bugetară în Moldova este puțin mai înalt decât în asemenea țări ca România, Italia și Portugalia, dar ceva mai rău decât în Ucraina și Columbia. Al doilea raport atrage atenția asupra unor probleme sistemice care limitează transparența bugetară, inclusiv, utilizarea prea discreționară a Fondului de Rezervă a Guvernului și lipsa unei informări privind corelația dintre finanțarea bugetară și performanța politicilor.
Prezentările vor fi realizate de către Valeriu Prohniţchi, Director executiv al Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP, și Dumitru Budianschi, Director de Programe. Printre invitați care vor lua cuvântul se vor afla și:
• Veaceslav Negruța, Ministrul Finanțelor al Republicii Moldova
• Olga Crivoliubic, Director de programe, Fundația Soros-Moldova
Din panelul de discuții vor face parte reprezentanți ai Parlamentului, Curții de Conturi, ministerelor, organizațiilor societății civile și instituțiilor donatoare. Evenimentul se va finaliza cu o sesiune de interviuri pentru presă.
Alte detalii puteți să obțineți telefonic (022-211599) sau electronic (info@expert-grup.org).
Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din 26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.
La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.
Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.
Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.
Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.
Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.
3 | alerte trimise |
1843 | comunicate de presa |
97093 | evenimente |
97 | joburi |
55 | studii |