TRANSPARENȚA BUGETARĂ: TRANSFORMÂND-O DIN POVARĂ ÎN OPORTUNITATE

Publicat la 19 Jul 2012, 14:43; 1856 afişări

Cercetarea realizată de EXPERT-GRUP pe baza unei metodologii internaționale arată că nivelul de transparență bugetară în Moldova poate fi evaluat cu 60 de puncte din 100 posibile, nivel similar cu cel al României, Ucrainei și Federației Ruse. Acest calificativ plasează Moldova la limita dintre categoria de țări „cu o informație puțin dezvăluită” și cea „cu o dezvăluire semnificativă”. Deși Moldova a realizat progrese în asigurarea transparenței, aceasta poate fi îmbunătățită esențial cu relativ puține eforturi.

La 19 iulie 2012, Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP a organizat masa rotundă „Transparența procesului bugetar în Republica Moldova”. Printre subiectele-cheie care au figurat pe agenda evenimentului au fost: De ce transparența bugetară este imperativă pentru o bună guvernare în Moldova? Cât de deschis este procesul bugetar pentru participarea publicului moldovenesc? Cum poate fi îmbunătățit nivelul de transparență bugetară și ce are de câștigat din aceasta guvernul și societatea? De ce avem nevoie de un Buget pentru Cetățeni?
În cadrul evenimentului au fost prezentate două rapoarte elaborate de EXPERT-GRUP: „Evaluarea Transparenței Procesului Bugetar” și „Analiza Raportului de executare a bugetului de stat pe anul 2011”. Primul raport estimează că nivelul de transparență bugetară în Moldova este puțin mai înalt decât în asemenea țări ca România, Italia și Portugalia, dar ceva mai rău decât în Ucraina și Columbia. Pentru îmbunătățirea transparenței bugetare, raportul recomandă ca documentele bugetare să arate în mod clar impactul finanțării asupra indicatorilor de performanță, să explice mai bine diferențele dintre nivelul planificat și efectiv de cheltuieli, să prezinte în mod clar politicile noi și impactul acestora asupra veniturilor și cheltuielilor în termeni financiari, nefinanciari, să prezinte o mai bună informare privind starea activelor de stat, inclusiv a întreprinderilor în care statul are acțiuni sau este fondator/ co-fondator.

Al doilea raport atrage atenția asupra unor probleme sistemice care limitează transparența bugetară, inclusiv, utilizarea prea discreționară a Fondului de Rezervă a Guvernului și lipsa unei informări privind corelația dintre finanțarea bugetară și performanța politicilor.
Publicațiile pot fi accesate urmând linkul pe prima pagina a site-ului www.expert-grup.org.
Alte detalii puteți să obțineți telefonic (022-930014) sau electronic. Persoane de contact: Dumitru Budianschi (dumitru@expert-grup.org), Victoria Vlad (victoriavlad@expert-grup.org), Elena Culiuc (elena@expert-grup.org) și Tatiana Savva (tatiana@expert-grup.org).


Acest material este realizat în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: monitorizarea transparenței și promovarea controlului public”, implementat cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova, Programul Bună Guvernare. Afirmațiile și concluziile din acest document aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia sau opiniile finanțatorului.

Expert-Grup
Tel: +373 22 929994
Email: info@expert-grup.org
Web: http://expert-grup.org
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii