Valeriu Triboi: Am obținut progrese la transpunerea legislației energetice europene comparabile cu ale țărilor care au început reformele cu mult înaintea noastră

Publicat la 03 Jun 2015, 19:42; 453 afişări

Ministerul Economiei a prezentat, astăzi, rezultatele privind transpunerea legislației în domeniul energetic la Reuniunea Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană.

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, printre cele mai vizibile rezultate obţinute de Ministerul Economiei în ceea ce privește integrarea în piața energetică europeană este implementarea Pachetului energetic III, care prevede transpunerea în legislația energetică națională a unui șir de directive și regulamente europene.

Astfel, Ministerul Economiei, cu suportul Secretariatului Comunității Energetice (SCE) şi a experţilor USAID, a elaborat proiectele noilor legi cu privire la energia electrică și gazele naturale. Aprobarea acestor proiecte de către Guvern și Parlament este planificată pentru trimestrele III-IV 2015.

”Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline a Tratatului Comunității Energetice abia în 2010 și, având mai puțin timp la dispoziție comparativ cu alte țări membre, care au început reformele în sectorul energetic cu 5 ani mai devreme, a obținut rezultatele așteptate în pas cu acestea. Astfel, am obținut progrese la transpunerea legislației energetice naționale comparabile cu ale țărilor care au început reformele cu mult înaintea noastră, iar instituțiile s-au încadrat într-un timp foarte scurt pentru a înțelege și a se adapta la conceptele UE”, a spus Valeriu Triboi.

Referitor la armonizarea legislației naționale la aquis-ul comunitar în domeniul eficienței energetice și a surselor de energie regenerabile, viceministrul Economiei a menționat elaborarea proiectului legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care a fost aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 200 din 20.03.2014, examinat în comisiile parlamentare şi adoptat în prima lectură de Parlament la 17 iulie 2014. Aprobarea în lectura a doua de către Parlament a acestui proiectul de lege este preconizată pentru trimestrul III 2015.

Printre rezultate a mai fost enumerată Legea privind etichetarea produselor cu impact energetic, nr. 44 din 27.03.2014, patru Regulamente europene privind etichetarea şi informaţii standard despre produs, a consumului de energie şi de alte resurse ale produselor cu impact energetic din UE, Proiectul Hotărârii de Guvern referotor la 11 Regulamente privind cerinţele în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic. Celelalte Regulamente în domeniul etichetării energetice din acquis-ul UE urmând a fi transpuse de către Ministerul Economiei până la sfîrșitul anului curent.

De asemenea, viceministrul Economiei a menționat că se fac eforturi pentru transpunerea legislației în domeniul produselor petroliere. Îână la 1 ianuarie 2023, Republica Moldova urmează să implementeze Directiva UE cu privire la impunerea obligaţiunii pentru statele membre ale Comunității Energetice de a menţine stocuri minime de petrol şi/sau produse petroliere. Directiva prevede ca statele membre să menţină stocuri minime de ţiţei şi/sau produse petroliere pentru a garanta siguranţa aprovizionării cu petrol în cazul unor posibile întreruperi. La moment, Ministerul Economiei este în proces de identificare a asistenței tehnice pentru transpunerea acestei Directive și urmează să elaboreze un proiect de Lege cu privire la stocurile minime de produse petroliere, precum şi legislaţia secundară necesară, care va ţine cont şi de particularităţile pieţei produselor petroliere din RM.

Redactia Agenda.md
Tel: +373 22 999 120
Email: office@agenda.md
Web: www.agenda.md
Adresa: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, of. 901
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii