Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Publicat la 29 Nov 2016, 12:57; 1603 afişări

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

În cadrul conferinţei de presă reprezentanţii PSRM au relatat despre intenţia Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să majoreze, în primul trimestru al anului 2017, tarifele la energia electrică şi încălzire. Potrivit lor, drept motiv pentru majorarea în cauză a constituit Aranjamentul încheiat între Ministerul Economiei RM şi compania Gas Natural Fenosa, prin care ministerul a recunoscut cheltuielile furnizorului de energie electrică în sumă de 1 750 000 000 lei şi s-a obligat să le acopere din contul tarifelor achitate de toţi cetăţenii ţării noastre.

 Totodată, socialiştii au atras atenţia asupra managementului defectuos şi organizarea ineficientă a procesului tehnologic de producere a energiei termice (folosirea cazangeriilor de încălzire a apei în locul CET-urilor), în rezultatul cărora costurile pentru producerea unei gigacalorii sînt majorate practic dublu. Astfel, în perioada de vară, producerea unei gigacalorii a costat 1200 lei în loc de 700 lei.

„Creşterea cheltuielilor pentru producerea agentului termic s-a produs, în mare măsură, în urma reorganizării iraţionale a complexului termoenergetic al capitalei (comasarea CET-1, CET-2 şi Termocom). În rezultat, administrarea acestor întreprinderi a fost preluată de persoane incompetente, care distrug conştient complexul termoenergetic al Chişinăului. Astfel, întreprinderea Termocom, în prezent, a ajuns în faliment, CET-1 este conservată, iar CET-2 funcţionează la jumătate din capacitate, ceea ce conduce la majorarea esenţială a tarifelor pentru consumatori”, a menţionat Vlad Batrîncea.

În aceiaşi ordine de idei, socialiştii au menţionat că Guvernul RM şi-a asumat majorarea tarifelor la energia electrică şi agentul termic atunci cînd a semnat Memorandumul cu FMI. Astfel, punctul 32 al acestui Memorandum prevede că “devierile de tarif, acumulate de (toate) companiile energetice, urmează să fie compensate prin includerea acestora în tarif”, şi aceste devieri echivalează cu suma de 2,2 miliarde lei.

 Socialiştii au condamnat modul netransparent şi neargumentat de formare a tarifelor la energia electrică şi agentul termic şi au venit cu următoarele revendicări:

 ANRE trebuie să iniţieze efectuarea unui audit internaţional complex a activităţii companiilor energetice.

  1. Centrul Naţional Anticorupţie urmează să efectueze un control amplu a activităţii companiilor energetice pentru a identifica componenta corupţionistă din cadrul achiziţiilor la energia electrică, la materia primă şi materiale, precum şi la formarea preţului de comercializare a serviciilor.
  2. Întroducerea unui moratoriu pe revizuirea tarifelor pînă la finalizarea auditului internaţional şi a controlului din partea CNA.
  3. Ţinînd cont de caracterul antisocial al mecanismului de revizuire a tarifelor prin care tariful aplicat populaţiei va trebui să acopere toate cheltuielile suportate de agentul economic, Guvernul urmează să retragă semnătura ministrului Economiei de pe acordul semnat cu Gas Natural Fenosa din 3 iunie, 2016.
  4. Guvernul nu este în drept să dea indicaţii ANRE în ceea ce privește stabilirea tarifelor la servicii, iar ANRE, fiind o autoritate independentă, nu trebuie să execute indicaţiile ilegale ale autorităţilor centrale.

 

PSRM
Tel: 069925550
Email: carmena@mail.ru
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.

Biroul Relaţii Interetnice organizează masa rotundă cu genericul „Toleranţă şi multiculturalitate”

Сu prilejul Zilei Internaţionale a Toleranţei, sărbătorită anual la 16 noiembrie, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu filiala Centrului Internaţional de Multiculturalitate din Baku, organizează masa rotundă cu genericul „Toleranţă şi multiculturalitate”, care va avea loc la data de 14 noiembrie curent, începând cu ora 14.00, în incinta Casei Naţionalităţilor, sala de conferinţe, et. II (str. A. Mateevici 109/1).


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii