În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Publicat la 26 Jan 2017, 15:15; 2435 afişări

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

Astfel, la 26 ianuarie curent, ora 16.00, în incinta Centrului Cultural Evreiesc „Kedem” se va desfăşura un program cultural-artistic comemorativ, la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, ai corpului diplomatic,  membrii Comunităţii evreieşti din Republica Moldova şi membrii Consiliului Coordonator al organizaţiilor etnoculturale.

În data de 27 ianuarie 2017, Biroul Relații Interetnice al Republicii Moldova și Comunitatea Evreiască din Republica Moldova cu sprijinul Consiliului Europei și susținerea partenerilor din instituțiile naționale și internaționale, organizează un Miting-recviem, care se va desfășura la Memorialul „Victimelor fascismului” de pe strada Calea Orheiului din municipiul Chișinău, cu începere de la ora 14.00.

La eveniment vor participa Președintele Parlamentului, Viceprim-ministru al Republicii Moldova, deputații Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanții instituțiilor naționale, organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice, precum și liderii organizațiilor non-guvernamentale și jurnaliști.

Mitingul de comemorare are o importanță deosebită în contextul consolidării societății din Republica Moldova și este o activitate prioritară cât pentru autoritățile naționale, atât și pentru cetățeni. Eforturile consolidate întreprinse în ultimii ani contribuie substanțial la recunoașterea oficială a Holocaustului, nu permit revizuirea istoriei şi negarea tragediei și promovează valorile și principiile democratice.

Acțiuni de comemorare se vor desfăşura în zilele de 28 şi 29 ianuarie, cu prezentarea spectacolelor „Timpul urei şi al dragostei” pe scena Teatrului Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov" şi „Варшавский Набат”, în incita Teatrului „De pe strada trandafirilor”.

Şirul acţiunilor vor continua pe parcursul lunii ianuarie, în bibliotecile publice din capitală fiind organizate expoziţii tematice, iar în instituţiile de învăţămînt general se va desfăşura Săptămâna memoriei Holocaustului. Totodată, în biblioteci şi instituţii de învăţămînt vor fi diseminate materiale informative despre fenomenul Holocasutului în Republica Moldova.

BRI aminteşte că, Holocaustul a fost unul dintre cele mai îngrozitoare genociduri din istorie care a supus pericolului existenţa unui șir de popoare printre care — evreii, romii și reprezentanţii altor etnii. Importanţa constituirii Zilei comemorării victimelor Holocaustului în Republica Moldova este rezultatul creşterii nivelului de informare a societăţii moldoveneşti cu privire la Holocaust, acumularea experienţei progresive a comunităţii mondiale privind păstrarea memoriei acestei tragedii, promovarea conştientizării respectului faţă de toate grupurile etnice şi religioase. Aproximativ șase milioane de evrei, de toate vîrstele, majoritatea din Europa, au fost ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania.

Biroul Relaţii Interetnice aduce un omagiu  memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume și își exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, BRI își reafirmă hotărîrea de a contribui, în continuare, la întărirea instrumentelor legislative și instituționale apte să prevină și să sancționeze antisemitismul, precum și oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială și intoleranță.

biroul relatii interetnice
Tel: 022 24 12 34, 0795 9
Email: presa@bri.gov.md
Web: www.bri.gov.md
Vezi şi alte comunicate
La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.

Biroul Relaţii Interetnice organizează masa rotundă cu genericul „Toleranţă şi multiculturalitate”

Сu prilejul Zilei Internaţionale a Toleranţei, sărbătorită anual la 16 noiembrie, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu filiala Centrului Internaţional de Multiculturalitate din Baku, organizează masa rotundă cu genericul „Toleranţă şi multiculturalitate”, care va avea loc la data de 14 noiembrie curent, începând cu ora 14.00, în incinta Casei Naţionalităţilor, sala de conferinţe, et. II (str. A. Mateevici 109/1).


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii