Ziua Internaţională a Romilor in Republica Moldova

Publicat la 05 Apr 2016, 16:59; 1858 afişări
  • Ziua Internaţională a Romilor in Republica Moldova

    http://agenda.md/img/big/IRD.jpg

  • Ziua Internaţională a Romilor in Republica Moldova

    http://agenda.md/img/big/12961454_473414879515928_3331458205913550280_n.jpg

Cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor, marcată anual la data de 8 aprilie, Biroul Relații Interetnice şi-a consolidat eforturile ca împreună cu societatea  civilă, Coaliţia Vocea Romilor, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale să întreprindă acţiuni concrete pentru a combate prejudecăţile/percepţiile negative despre populaţia de origine romă şi pentru a evidenţia problemele cu care se confruntă aceştia. Astfel, în perioada 7-11 aprilie, vor fi organizate  mai multe acţiuni cu scopul de a consolida societatea şi a asigura respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa lor etnică sau activitatea profesională.

La 7 aprilie curent va fi organizată o întîlnire la nivel înalt a Coaliţiei Vocea Romilor cu Prim-ministrul Republicii Moldova, în cadrul căreia vor fi discutate prevederile Noului Plan de acțiuni pentru susținerea populației de etnie romă pentru anii 2016-2020, în contextul celor mai importante documente de politici naționale și internaționale, conform recomandărilor organizațiilor internaționale de profil, care s-au arătat preocupate de situația romilor din Republica Moldova.

În dimineaţa zilei de 8 aprilie, membrii comunităţii rome, alături de Biroul Relaţii Interetnice, vor participa la ceremonia de depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt din capitală, iar la ora 11.00, în incinta Casei Naţionalităţilor va fi vernisată expoziţia de fotografii, cu genericul „Liderii romi: trecut, prezent şi viitor” şi degustarea bucatelor tradiţionale a romilor. Prin această  acţiune  organizatorii - Centrul Național al Romilor, în parteneriat cu Ambasada SUA în Republica Moldova -  îşi propun să promoveze valorile şi diversitatea culturală a romilor. Tot la 8 aprilie, începînd cu ora 14.00 va avea loc şedință festivă de omagiere a Zilei Internaționale a Romilor cu prezentarea Spectacolului muzical-dramatic ”Poiana fermecată”, în incinta Teatrului de Revistă „Ginta Latină”. La eveniment sunt invitaţi reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, misiunilor diplomatice, organizaţiilor internaţionale şi membrii comunităţii de romi din întreaga republică.

Manifestările vor continua şi în următoarele zile şi includ evenimente de promovare a valorilor culturale și limba romani, dar şi evocarea multiplelor probleme din viaţa romilor pe dimensiunile integrării sociale.

Menţionăm că, Ziua Internaţională a Romilor a fost marcată pentru prima dată în Republica Moldova la 8 aprilie 2000.

Planul de acţiuni dedicat Zilelor Romilor în Republica Moldova îl găsiţi pe pagina www.bri.gov.md

biroul relatii interetnice
Tel: 022 24 12 34, 0795 9
Email: presa@bri.gov.md
Web: www.bri.gov.md
Vezi şi alte comunicate
În Moldova vor fi comemorate Victimele Holocaustului

Ţinînd cont de practicile instituite în statele europene, istoria şi modelul de convieţuire paşnică a minorităţilor naţionale în Republica Moldova şi cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului (27 ianuarie), în conformitate cu Decizia Guvernului din 28 octombrie 2015 şi Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 210 din  26.11.2015, Biroul Relaţii Interetnice în parteneriat cu Comunitatea Evreiească din Republica Moldova organizează, în perioada 23 ianuarie - 24 februarie curent, un şir de acţiuni menite să comemoreze victimele Holocaustului.

 

La Chișinău va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale

La data de 22 decembrie curent, ora 16.00, în incinta sediului "SUMMIT" (str. Tighina 49/3) etajul 2, va avea loc Conferința privind protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de către Biroul Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Consiliul Coordonator al conaţionalilor ruşi, cu prilejul celor 15 ani de la adoptarea Legii Republicii Moldova cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităților naționale și la statutul juridic al organizațiilor lor.

 

Igor Dodon: Curtea Constituțională a confirmat legalitatea votului majorităţii cetăţenilor în scrutinul prezidențial

Astăzi, îndată ce Curtea Constituţională a validat alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, curent, Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon a susţinut un briefing.

Socialiştii au înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, fracţiunea PSRM a înaintat o moţiune simplă de cenzură împotriva activităţii ministrului Educaţiei, Corina Fusu, care a permis o serie de încălcăro grave în cadrul ministerului pe care îl conduce.

Deputaţii socialişti: Guvernarea intenţionează să majoreze tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30 la sută. Socialiştii vor face totul ca să nu admită acest fapt.

Astăzi deputaţii în Parlamentul RM din fracţiunea PSRM, Vladimir Golovatiuc, Vlad Batrîncea şi consilierul municipal socialist, Alexandru Comarov au susţinut o conferinţă de presă cu tema: ”Majorarea tarifelor. Genocidul social continuă”, prin care au atenţionat societatea că Guvernarea intenționează să majoreze semnificativ tarifele la energia termică şi electrică începînd cu 1 ianuarie 2017 . Socialiştii au declarat că vor întreprinde toate măsurile posibilie pentru a nu admite aceste lucruri.

Socialiștii vor vota pentru transferul competenței de numire a Procurorului General către Președintele țării

Astăzi a avut loc şedinţa fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul căreia au fost puse în discuţie mai multe chestiuni importante, inclusiv a fost examinată poziţia privind iniţiativa de transfer a competenţei de numire a Procurorului General către Președintele țării.


Alte comunicate

Autentificare

Ai uitat parola? | Cont nou

Studii

Aplică acum la Programul de sporire a calificării managerilor Moldova - Austria
Scopuri și rezultate Programul 2016 constă din două etape. Pe parcursul  primei etape...
Seminar aplicativ-practic "Vanzari on-line", 25-26 februarie 2016
Centrul de formare antreprenoriala Va invita la seminarul "Intensificarea vanzarilor on-line", planificat pentru...
Aplica la Programul de sporire a calificarii managerilor Moldova-Germania
Acum puteţi aplica la Programul de  pregătire şi perfecţionare a managerilor  Moldova-Germania...
HR-Инжиниринг. Важные аспекты построения современной модели управления персоналом
Формат : Learning by doing ! Тренинг, обеспечивающий активный диалог...
Sesiuni deschise cu expert SES, organizate de Centrul de formare antreprenorială
Centrul de formare antreprenorială din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă...

Joburi

Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare în cadrul Programului Democrație, Transparență și Responsabilitate
Nr. ref. 4 din 04.08.2016 Asociația Promo-LEX anunță concurs de angajare pentru mai multe posturi vacante...
CJI angajează doi experți naționali pentru analiza legislației din domeniul publicității
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunță angajarea a doi experți naționali pentru evaluarea cadrului...
Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova anunţă competiţie deschisă pentru funcția de Director al Centrului de Mediere
Ca parte a unui proect finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, Camera de Comerț și...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
INSPECȚIA SOCIALĂ , anunţă concurs pentru ocuparea funcţiei publice vacante de: Inspector -  1 funcție...
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” anunță angajarea unui asistent de proiect
I.P. ”Clinica Juridică Universitară” din mun. Bălți, implementează proiectul ...
3 alerte trimise
1843 comunicate de presa
97093 evenimente
97 joburi
55 studii